Steeds vaker vragen mensen aan ons of wij ballonoplatingen doen en of dit niet schadelijk is voor het milieu, zeker omdat dit onderwerp steeds vaker negatief in het nieuws verschijnt.

Er bestaan 2 soorten ballonnen, namelijk folieballonnen en latex ballonnen. Alleen latex ballonnen worden gebruikt bij oplatingen. De meest voorkomende misvatting is dat een latex ballon van plastic is. Dit is niet waar. Wij werken met ballonnen van het merk Sempertex. Deze ballonnen worden gemaakt van het sap van de rubberboom, oftewel 100% biologisch afbreekbaar. In tegenstelling tot goedkopere merken, zijn Sempertex ballonnen gemaakt van 100% pure natural biodegradable latex. Dat betekent dat de ballon even lang doet over het recyclen als een eikenblad. De ballonnen van Sempertex zijn bovendien volledig ISO en TUV goedgekeurd.

Ook wordt er door de media beweerd dat dieren doodgaan aan het innemen van latex ballonnen. Feitelijke bewijzen hiervoor ontbreken. Zelfs na vier jaar intensief onderzoek hebben onderzoekers geen enkele studie kunnen vinden die de bewering dat latex ballonnen dodelijk zijn, ondersteunt.

De Universiteit van Miami heeft met twee studies bewezen dat latex ballonnen niet schadelijk zijn voor het milieu én voor dieren. Met een proef hebben de onderzoekers zeeschildpadden latex ballonnen gevoerd. In alle gevallen werd de opgegeten latex ook weer ontlast. Geen enkele schildpad is hierbij gestikt.

Conclusie is dat ballonwedstrijden of ballonoplatingen met ballonnen die wij leveren, niet milieubelastend is. Wij gebruiken voor ballonwedstrijden uitsluitend biologisch lintjes voor onze ballonnen.

Enkele juridische feiten

Een Amerikaanse rechtbank heeft de door milieuactivisten geleverde argumenten al eens onderzocht in 1988 en vervolgens ballonnen vrijgesproken van elke mogelijke schade aan het milieu.

Toonaangevende schildpadonderzoekers van het Virginia Institute of Marine Science, de Universiteit van Texas en de Okeanos Ocean Research, verklaren in het openbaar dat ballonnen vrijgesproken kunnen worden als veroorzaker van de sterfgevallen van zeeschildpadden. Hun verklaring ondersteunt het feit dat er geen enkel bewijs is om aan te nemen dat latex ballonnen dieren zouden doden.

Op 20 oktober 1988 heeft het Hof van de Verenigde Staten in Seattle/Washington zich uitgesproken tegen milieuactivisten die een poging deden om een ballonoplating te stoppen. De rechtbank vond geen aanwijsbare oorzaak dat ballonnen schadelijk zijn voor het milieu.

Bron van deze informatie is de website van onze groothandel Sempertex, ‘Sempertex keeps it green’.